MINDRE STRESS

Mindsk Stress & Øg Fokus med Sauna & Isbad

Lige siden jeg var barn, har jeg elsket sauna. Min far byggede en sauna i vores hus helt tilbage i 1970’erne. Det var (også) moderne dengang.

Når vi var heldige kunne vi rulle i sneen mellem sauna sessionerne, men ellers gik vi i  iskoldt brusebad. Både min far og jeg oplevede hvordan det gav os ro og overskud i krop og sind. 

Min krop og mit sind vidste instinktivt at det “kunne noget”.  Idag er der en del forskning på dette “noget” og flere og flere har enten prøvet det, eller har lyst til at prøve kulde & varme terapi. 

Det forstår jeg til fulde,  jeg har dyrket det i over 40 år! Og jeg er klar til at guide dig til at kombinerer kulde & varme terapi, så du også kan opnå de positive mentale og fysiske effekter. 

Når jeg holder workshops møder jeg mange der har lyst, men er bange for især kulden! Det føles farligt, nogen tror sågar at deres hjerte kan gå i stå… Det gør det ikke. (men konsulter din læge hvis du har hjerteproblemer). Det er derfor de fleste har brug for en guide. 

Vi har trænet vores krop og sind til max komfort. Fryser vi, tager vi en trøje på. Sveder vi tager vi den af. Vi skal ikke kæmpe for føden, vi skal ikke flygte fra sabeltigre. Vi sætter os ind io biler, busser eller tog når vi skal transporteres. Når vi har det skidt, prøver vi nemme og hurtige løsninger af.  Alt sammen gør at vores krop og sind har glemt det den naturligt er i stand til. Vi er er også blevet ringere til at håndterer stress, hvilket er skidt da vi lever i en verden med flere og flere inputs.

Kontrolleret stress, som fx Sauna & Isbad genlærer din krop og dit sind at håndterer mere stress i hverdagen. Du bliver derfor både mentalt og kropsligt stærkere.  Du kan også bruge åndedrætstræning.

Jeg anbefaler altid at du starter med at blive guidet første gang du kaster dig ud i sauna og koldt vand.

Øg mental performance
Koldt vand og varme skaber mental og fysisk styrke

Ultimativ Sauna & Isbads Guide

Hvordan går man i saunaFør du går i sauna:
Når du skal i sauna så førg for at du har drukket rigelig med vand. Hvis du er dehydreret er der risiko for at du kan blive utilpas og få hovedpine. Tag et kort brusebad, for at rense din hud og give den de bedste betingelser for at svede toksinerne ud. Tag smykker af og lad telefonen blive udenfor. Har du en hjertesygdom så tal med din læge først. 

Skal man have tøj på i saunaBadetøj eller nøgen ?
Det er forskelligt fra sauna til sauna og person til person. Nogle syntes at det er ubehageligt at have badetøj på, så kan man tage et håndklæde omkring sig. Andre vil gerne have badetøj på. Respekter hinandens valg, og reglerne i den sauna du benytter. 

Hvilken temperatur i saunaHvor varm er saunaen?
Det varierer lidt, men den bedste oplevelser er når saunaen er omkring 80 grader. Hvis der er mange der går ud og ind, så flader temperaturen. Sørg for at lukke døren hurtigt når du går ud. Der vil også være varmere jo højere du sidder i saunaen. Det køligste sted finder du på de nederste bænke

Hvor ofte skal man gå i saunaHvor tit går man i sauna?
Hvis du vil have nogle af de gavnlige efttekter som forskning har vist. Anbefales det at du er i sauna 57 minutter om ugen og i koldt vand i 11 minutter. Læs mere her. Du kan sagtens gå i sauna flere gange om ugen. Eller nøjes med en enkelt gang om ugen. Men hvis du vil have  de gavnlige effekter, så kræver det at du går i sauna regelmæssigt. 

Hvor længe skal man sidde i saunaHvor lang tid er man i sauna?
Det anbefales at du er i sauna 10-15 minutter ad gangen, efterfulgt af en kold session på ca 10 minutter. Hvor mange gange du er i saunaen er ofte afhængig af hvor god du er til varme, hvor meget kulde du får (isvand eller blot luft) og hvor vant til sauna du er. Det mest almindelige er 3 sessioner. 

Isbad efter og mellem saunaIsbad og sauna:
Sauna og isbad hører nærmest sammen. Særligt her i Norden er det populært og der forskes mere og mere i de gavnlige effekter på både krop og sind. Når du går fra kulden til varmen, vil dine blodkar trække sig kraftigt sammen og du får måske lyst til at gispe efter vejret eller råbe lidt. Istedet anbefales det at du trækker vejret langsomt og roligt, brummer eller nynner på dine udåndinger og har en ven med til at holde øje med dig. Nogle oplever nemlig at blive svimle når de går fra varmen til kulden.  

Tør saunaTør sauna vs. våd sauna:
Start saunaen tør. Dvs at du tørrer dig grundigt efter bad, så kan din hud lettere svede. Hvis du og dit badetøj er vådt er det også med til at øge luftfugtigheden i saunaen og første omgang er bedst med lav luftfugtighed. Efter de første 10-15 minutter går du ud og hopper i koldt vand eller tage en iskold bruser. Når du kommer våd ind øges luftfugtigheden og det bliver det der kaldes våd sauna.

Hvad er SaunagusSaunagus, hvad er det?
Saunagus foregår ved at vand eller is med æteriske olier hældes over saunastenene, herved stimuleres kroppens sanser vha aromaterapi. Effekten af saunagus både være afslappende, muskellindrende og opkvikkende. En velvære, som varer længe efter guset er overstået. Det er en gusmester der står for seancen og vælger duftene. 

Slut koldt eller varmt efter saunaSlut koldt eller varmt?
Det anbefales at slutte koldt, da det betyder at din krop selv skal varme sig op, og den bliver derfor bedre til at autoregulere kropstemperaturen. Det betyder at du måske skal hoppe lidt for at få varmen. Er det inden sengetid, så slut varmt, så din krop er afstresset og at sove. Det vil give dig en dybere søvn.  

Væske efter saunaEfter sauna:
Drik godt med væske, vand eller kokosvand. Kokosvand er med til at genopbygge elektrolytter som du har svedt ud.  Derudover er kokosvand ideelt til at forebygge muskelømhed og reducerer inflammation. For at hjælpe kroppen med at skylle toxiner ud anbefales det at drikke 0,5 liter per 30 minutter sauna. 

Infarød vs finsk saunaInfrarød vs. Finsk sauna:
Infrarød varme er ikke så tung og “in-your-face” som finsk sauna. Det er lidt som en ekstrem udgave af din sædevarme i bilen. Finsk sauna er enten el- eller brandeoven og bliver meget varm og mærkbar. Det kan bræde lidt under næsen når man trækker vejret. Hvad der er bedst er en smagssag.